Christiansö/Bornholm – sommaren 2011

Det börjar med en strålande härlig dag och i vår båtklubb skall vi delta i Oaxen Poker Run En rolighet i god klubbanda till långt fram på småtimmarna, MEN som slutar med regn och kuling.

Efter denna trevliga klubbaktivitet, var vår plan att börja vår färd söderut, men i stället blev det att acceptera regnet hela dagen och bryggsegla. Så blev det uppehållsväder och i ett skutt, tog vi oss ner till Stendörren. Vilken underbar plats detta naturreservat är!


Fortsättningsvis är vädret växlande eller som meteorologen kallar det ”de ettriga lågtrycken”. Dock klarar vi oss bra ifrån regnet men temperaturmässigt blir ”pyjamasen” en extrafilt.


Midsommarafton är vi i Stegeborg och färskpotatisen i den alltid medhavda potatiskrukan tas omhand och tvättas.

I år blev det 15 st. i storleksordning från ärta till tomat. Det är alltid lika gott med sin egen färskpotatis till sillen och Merike´s vitlöksgravade strömming på hårdmackan därtill. 

På vår färd söderut stannar vi åter på Håskö, fiskehamnen där vi frossar i smörstekt abborrfilé. Kiosken är samlingspunkten

och här går kor och kalvar fritt.

Storjägaren Hasse bjuder storfiskarna på medhavd rökt vildsvinsskinka. Det satt inte i vägen! Eller hur, ni som på Trålarenträffar också har fått smaka dylikt.

I Oskarshamn möter vi Trålaren ”Ejnar”, som får handgriplig hjälp vid tilläggningen.

Efter trevlig samvaro med kaffe och avec blir det naturligtvis motorprat.

Precis när vi lämnar Oskarshamn, ser vi en kolonn lastbilar med ……… ja vadå?

Vet Du inte, får Du svaret i slutet av denna berättelse, när vi på hemresan stannar för natthamn, här igen.

En annan natthamn blev Gunnön, där vi träffar ägaren till Trålaren ”Lisana”. Med stolthet berättar han vad har gjort och vad han planerade att göra. Vi kan intyga att allt i ”Lisana” är välgjort och genomtänkt. Och en Trålarenflagga fick han mot 5 kanelbullar.  

Så anländer vi till Karlskrona. Just denna helg är det stor veteran- och nostalgimässa här (www.nostalgiafestival.se). Vi möter ägarna till Trålarna ”Malin” och ”Elisabeth. Som vanligt blir det mycket trevligt! Ett extra tack till R & E, som landvägen guidade oss runt i Karlskrona. Bl. a. fick vi veta bakgrunden till Brända Holmarnas enda gula hus. Kan du se det?

Vi tar adjö av P & H och R & E och fortsätter vår färd, nu till Simrishamn. Tillsammans med barn och barnbarn gör vi därifrån en tur till Hanö.

Här i S-hamn, handlar vi färsk torsk för 50 kr/kg = Sveriges billigaste ”fiskaffär”.

Vi gjorde ett kort stopp i Kivik (där har de Sveriges dyraste fisk, 320 kr/kg för rökt lax).

Det är en viss skillnad på gårdagens Livräddningssällskap och dagens.


Så tar vi skuttet till Christiansö. Vädret är perfekt för denna överfart. Denna charmiga ö är full av historiska vingslag.

In kommer skepp ifrån nutid och dåtid. Vi ser Vikingaskeppet ”Silverwolf” med kapten ifrån Ryssland och besättning ifrån Polen (www.silverwolf.ru), som ror in efter segelfartyget ”Gratia” ifrån Göteborg.

Christiansö är precis så vackert som sagts oss och vi får t o m höra den fridlysta ”grönfläckig padda” kväka.

Det är kuling och först efter 3 dygn vågar vi oss ut, för att ta oss till Bornholm. Vi hade tänkt oss Svaneke, men det blev Gudhjem, för vind och dyningar var så kraftiga, att vi inte mäktade med den färdriktningen.

Här är det högsäsong. Vi får erfara alla skeppares goda vilja till samarbete, när en motorbåt av storlek ”Bevaremej” skall ut. Medan den tålmodiga, vänliga, charmiga och handfasta hamnvärdinnan styr upp ”ordning i leden”, får vi tålmodigt (i regn) vänta på vår tur. Under denna process har ytterligare

5 st. segelbåtar kommit in i den yttre hamnbassängen. Ja, detta var den klassiska högsäsongskaoset, som slutade bra för alla. En tröst, när 2-siffriga vindar råder, är att kunna lyssna på hemlandstoner på radio P1 och P4.  

Vinden mojnar och vi alla som legat inblåsta, kastar loss för att söka ny hamn. Denna gång Allinge. Här blir det också knökfullt på eftermiddagen. Vi spenderar våra sista danska slantar på en fiskerestaurang.  

Dag 40 lämnar vi Bornholm och återvänder till fosterland. Vädret är perfekt! På Östersjöns E4 ser vi ”David” bogsera ”Goliat” (ett försök till biblisk jämförelse, undert. anm.).

Åter får vi regn och 2-siffriga vindar vilket ger oss några extra dagar att turista så nu vet vi allt om ”Absolut Vodka”. Sjöscouter ifrån Östersjöns grannländer ligger i bredd i hamnen. Här (utanför Åhus) pågår ett jättescoutläger ”World Scout Jamboree”, dessvärre mest i regn.

Vi ser Trålaren ”Elin” , som tydligen har bytt hemmahamn. 

Vi ville gärna se säl och vände därför till Utklippan. Härliga klippor och hav runt om, vart man än går

och vi ser de knubbiga sälhuvudena i bränningarna. 

Vänder så kursen rakt nordlig. När ett s k tropiskt regn kommer över oss, med åska och regn som vi aldrig tidigare skådat, hoppas vi innerligt att ingen båt ligger utomskärs. Hemifrån får vi höra, att samma oväder mynnade ut i en tromb och ryckte upp träd på en yta stor som en fotbollsplan.

Vi har sett många havsörnar och här lyckades jag fånga en Glada på bild.

Sammanfattningsvis: En del blåst, en del regn, men mest sol och trevliga människor!

Och svaret på bild 9 ifrån Oskarshamn är, pelare till vindkraftverk på väg till Gotland.

Trålaren ”Ella af Mörkö”
Hasse & Merike

Till Startsidan