TRÅLARENSEMESTER  MED ”ELLA”
SOMMAREN 2005


Klicka på bilderna för att se dem större.

I bästa tänkbara väder börjar vi vår semester – 6 veckor till sjöss!

Efter 3 timmar stävar vi in i Fifång. Här är det gott om plats och vi lägger oss med bredsidan intill bryggan. Kvällen är lugn och det är +18.

Följande dag stannar vi vid Stendörren. Kalasväder! Ja, så fint är vädret, att vi inte bryr oss om att lyssna på ”sjöandakten”. Prognosen är ju högtryck hela veckan.

 

Vi lämnar ”Stendörren” och följer med ”strömmen” av segelbåtar mot Oxelösund. Väl framme strosar vi runt i båthamnen och får syn på Trålaren ”Friherren”. Jag stoppar in ett informationsblad om Trålarenklubben.

I Arkösund, handlar vi lite mat, men det är så varmt att vi slänger oss ut på sjön igen och stannar för kvällen i Tyrislöt. Eftersom havet är fullt av alger, får vi svalka av oss med t ex bryggornas vattenslang.

 
Om gårdagens etapp var den längsta hittills var dagens den kortaste. Ligger i Fyrudden och konstaterar, att det är väldigt mycket tyskar och holländare i skärgården. Vi ser Trålaren ”Elaysa” komma in i gästhamnen för att tanka diesel + vatten och det blir också en pratstund och beskådande av varandras båtar
 

Vi fortsätter till Idö Lotshamn. Kan rekommenderas, för god mat till rimliga priser samt ett vänligt bemötande utöver det vanliga. Här fick vi gå upp i lotstornet och vi kunde skönja Blå Jungfrun. Vid de bästa förutsättningarna kan man se skenet ifrån en blinkande fyr på Gotland.
På vår väg in till Figeholm ser vi en Trålaren. Det är ”Spirit”. Vi fick en lång pratstund som avslutas med en ”skål”.
Anländer Byxelkrok och här är det knökfullt! Men, som gästhamnsvärden sa, så länge det finns vatten, finns det plats!

Kommer till Borgholm -  om Borgholm tycker vi inte!!!

På grund av kulingvindar blev vi kvar i lilla Ekenäs i 3 dygn. Här får Du absolut det personligaste bemötandet av Bengt och Birgitta, som permanent bor här i sin skuta. Deras ”rykte” ifrån andra båtägare är idel rosor, rosor!

Havet låg spegelblankt på vår färd till Torhamn, men inte en enda säl såg vi.

I Torhamn blev vi också kvar 3 dygn p g av kulingvindar. Endast ”tokiga” vindsurfare uppskattade de hårda vindarna.  
Så anländer vi Karlskrona och ett sammanträffande med Dan E. är bestämt. Strax innan Dan kommer, står familjen ”Fregancia” och beskådar våran båt, vilket naturligtvis inbjuder till samtal. Och så kommer Dan E., som vi gläder oss åt att få möta. Så plötsligt ser vi ytterligare en Trålaren lägga till i gästhamnen, strax intill. Det är Trålaren ”Wolly”. Med ens var vi 4 stycken Trålarenägare sittande i våran båt.
Efter att ha varit på Marinmuséet och lite annat, gick vi för att säga farväl och på återseende till Dan E. Honom fann vi med penseln i högsta hugg.

För oss är det dagen V, som i vändpunkt och ”Ella” vänder peken hemåt. Natthamn blir i Kristianopel. Här bjöds vi på kulturellt trumpetspel ifrån kyrktornet.

Fortsätter påföljande dag mot Kalmar, men innan vi anländer dit, stannar vi och badar mitt i Kalmar sund.

I Kalmar promenerar jag till Stensö Fiskehamn och beskådar Trålaren ”Guppi”, en välskött och vacker båt.

Vid återkomsten till våran båt är Hans i samspråk med en man. Det visar sig, att han varit med och arbetat med Anders Küssell. Han hade vänligheten att gå hem och hämta sitt fotoalbum, med fotografier ifrån Trålarens glansdagar. Väldigt roligt att få se och höra det berättas!  
Tiden krymper väldigt fort och hemresan likaså. Vi gästar Mönsterås, Västervik,   Loftahammar och glass i Fyrudden. Man får mycket glass för pengen här!
 

För natten låg vi i naturhamnen Långholmsviken, som familjen ”Elaysa” hade tipsat oss om. Vädret har den sista tiden varit alla-sorters-väder så här fanns det gott om Lövgrodor.

Vår första heldag med regn upplever vi liggande i Lagnaströmmen, med glada barn, som metar omkring våran båt. Att Vår Herre stundvis verkar öppna alla kranar på vid gavel, verkar inte bekomma dom det minsta. 

På vår färd till Arkösund är vi tacksamma att ha GPS:en till hjälp. Väl framme i Arkösund var det uppehåll. Vår vana trogen går vi och glor och ser på långt håll aktern på en Trålaren. Jag känner genast igen ”Trållan” på den extra hundtrappan. Ett huvud sticker upp och ett glatt ”Hej”, blev en trevlig samvaro i 3 timmar.

Inför hot om kuling, söker vi lähamn på Ringsön och fler med oss. Här finns gott om dovhjort.

Vår sista gästhamn innan hemmahamn blir Trosa. Väl hemkomna krånglar bilen och våra första steg på landbacken börjar med bogsering hem.

Men våra 6 semesterveckor har varit precis så bra, som vi önskat oss! Och nästa sommar, ja då skall vi utforska den Åländska skärgården.

Trålarenhälsningar
Hasse & Merike

 

Till Startsidan